Üstad Bediüzzaman hazretleri Risale-i Nur'da herkesin bilfiil olarak yapmakla mes'ul olduğu vazifeleri tanzim ederken ederken anlattığı teşbihlerden bir tanesi de "daire" teşbihidir. Üstad hazretleri daire teşbihi yaparken "küçük daire ve geniş daire olarak" iki ifadeyi zihnimize gösteriyor. Biz bu yazımızda elimizden geldiğince bu iki kavramın okyanus gibi manalarından kendi bardağımıza düşeni kadarını sizle paylaşmaya çalışacağız. Zira "Bir şey bütün bütün elde edilmezse, bütün bütün terkedilmez".
Konumuzla alakadar olan bir çok yerden şimdilik bir kaç paragraf üzerinde mütalaamızı sürdüreceğiz:
"Küre-i arzı herc ü merce getiren ve İslâm mukadderatıyla alâkadar olan bu dehşetli Harb-i Umumîden elli gündür (şimdi yedi seneden geçti aynı hâl) Haşiye hiç sormuyorsun ve merak etmiyorsun. Halbuki bir kısım mütedeyyin ve âlim insanlar, cemaati ve camii bırakıp radyo dinlemeye koşuyorlar. Acaba bundan daha büyük bir hadise mi var? Veya onunla meşgul olmanın zararı mı var?" dediler.
Cevaben dedim ki:
Ömür sermayesi pek azdır; lüzumlu işler pek çoktur. Birbiri içinde mütedâhil dâireler gibi, her insanın kalb ve mide dairesinden ve ceset ve hane dairesinden, mahalle ve şehir dairesinden ve vatan ve memleket dairesinden ve küre-i arz ve nev-i beşer dairesinden tut, tâ zîhayat ve dünya dairesine kadar, birbiri içinde daireler var. Herbir dairede, herbir insanın bir nevi vazifesi bulunabilir. Fakat en küçük dairede en büyük ve ehemmiyetli ve daimi vazife var. Ve en büyük dâirede en küçük ve muvakkat arasıra vazife bulunabilir. Bu kıyasla, küçüklük ve büyüklük makûsen mütenasip vazifeler bulunabilir.
Ömür sermayesi pek azdır; lüzumlu işler pek çoktur. Birbiri içinde mütedâhil dâireler gibi, her insanın kalb ve mide dairesinden ve ceset ve hane dairesinden, mahalle ve şehir dairesinden ve vatan ve memleket dairesinden ve küre-i arz ve nev-i beşer dairesinden tut, tâ zîhayat ve dünya dairesine kadar, birbiri içinde daireler var. Herbir dairede, herbir insanın bir nevi vazifesi bulunabilir. Fakat en küçük dairede en büyük ve ehemmiyetli ve daimi vazife var. Ve en büyük dâirede en küçük ve muvakkat arasıra vazife bulunabilir. Bu kıyasla, küçüklük ve büyüklük makûsen mütenasip vazifeler bulunabilir.
Risale-i nurda geçen bu mektub her zaman tazeliğini korumakta. Özellikle islam mukadderatıyla alakadar olan geniş dairedeki bir hadiseyle Bediüzzaman Hazretlerinin alâkadar olmaması durumu hayret-i mucib. Cevaptaki noktaları beraber mütalaa edelim:
Ömür sermayesi pek azdır, lüzumlu işler pek çoktur. Birbiri içinde mütedahil daireler gibi, her insanın kalb ve mide dairesinden ve ceset ve hane dairesinden, mahalle ve şehir dairesinden ve vatan ve memleket dairesinden ve küre-i arz ve nev-i beşer dairesinden tut, ta zihayat ve dünya dairesine kadar, birbiri içinde daireler var... Saydığımızda 12 daire görmekteyiz...
Her bir dairede her birimizin elbette vazifesi olmakta, ancak en büyük vazife nerededir? diye sual ettiğimizde üstad hazretlerinin en dar ve küçük dairede en önemli hizmet vardır dediğini görüyoruz. Bana çok ilginç gelen ise kalb dairesindeki vazifenin mide dairesinden dahi önce gelmesi. Yani mideyi doyurmaktan daha evvel kalbi doyurmak vazifesi ile muvazzaf olmamız.
Burada nefislerimizi aldatmış ya da aldatabilecek olan bir noktayı kendi nefsimde gördüğüm için buraya almak istiyorum. Teknoloji çağı, bilgi çağı ve iletişim çağı olan bu ahir zaman(ımız)da tv, internet, telefon gibi vasıtalarla alakamı gözden geçirdiğimde kalb dairemdeki hizmetimden ziyade "kalb dairesine göre dördüncü, beşinci dairemde bulunan şehir dairelerine kadar vazifemi genişlettiğimi ve bu hizmetin çok büyük olduğunu kendi kendime ders veriyor ve böyle bir zanda bulunuyordum". ta ki bu cümleler tekrar hatırıma gelene kadar...
Bu noktada hususi bir hatıramı arz etmek istiyorum: Yakın zamanda eşimi telefonla arayıp "bazı sitelerde risale-i nurları nazara verip neşretmeye çalışıyorum diye sevincimi arz ettiğimde eşim bu manaları bana ihsas etti. "Keşke önce evdeki anne babana okuyabilsen, onların kulakları bu hakikatleri duymaya daha muhtaç, en önemli hizmet dar dairede ve diğer daireler buna nisbeten geniş daire hükmünde".
Eşimden bu hatırlatmayı alınca bu kısımları tekrar mütalaa ettim zihnimde. Ancak bilirsiniz, çocuğun babasına ders verir mahiyette kitabı açıp ders vermesi kadar zor bir durum yoktur. Hocalık makamına geçmek belki babayı rahatsız edebilir. Nasıl yaparım ederim derken "bizim vazifemiz anlatmak, netice Allahtan. Vazife-i ilahiyeye karışmamam gerektiğini kendime ders vermeye çalışıyordum iç alemimde. Babama nasıl kitap okuyacaktım... Sahi? Siz nasıl okurdunuz?
Sözler kitabımı elime aldım ve bismillah diyerek içimden dua ettim. Babacığım hadi bana biraz kitap okurmusun. Bana biraz hikaye oku diye küçük çocuk gibi şımardım diyebilirim-rol yaptım bu otuz yaşıma yaklaşırken... Babam tebessüm etti ve kitabı eline aldı. Rafta tozlanmış kitabı... Farkında olmadığı... ve oturduk... Dördüncü sözü açtım... Okumaya başladı... Hikayecik bitti... beraber sualler sorduk... Anlamaz diye korkmuştum belki ancak öyle güzel anlamıştı ki babam, hikayenin hakikatlerini anlamakta hiç zorluk çekmedi. Kendi buldu çoğunu... yirmidört altın... çiftlik... bilet... Sonrasında mı ne oldu... Ders bitti ve babam hemen abdest aldı, namaza koştu... Annemle latifeleşti birbirlerine namazı teşvik ettiler...
Şimdi düşünüyorum da yarın öbür gün vadem dolsa, babamın ömür sermayesi tükense acaba bana ya da babama "Türkiye ya da dünya siyasetinde neler olmuş neler bitmiş takip ettin mi, taraf oldun mu görüşün ne? diye sualler mi sorulacak?" yoksa asıl vazifelerimi ve babamın asıl vazifelerini yaptığımımızı mı?
Geniş dairede iman hizmeti yaparken acaba dar dairede öncelikle enfüsi alemimizde olan kalbi okumalarımızı ve meşkuliyetlerimizi, aile fertlerimizle olan alakalarımızı risale-i nurla birleştirebiliyor, bir ders halkası oluşturabiliyor muyuz? Bu noktada Hulusi ağabeyin barla lahikasında geçen şu kısım hatırıma geliyor ve talebelikten ne kadar da uzak düştüğümü görüyorum. İlgili kısım şöyle: "Niyetim büyük, tevfik Hüdâdan. Yalnız oda cemaatimize Yirmi Beşinci Söze kadar okudum. Ve inşaallah devam edeceğim. Emrinize tebean ve duanıza binaen fütur getirmiyorum. Maddî vazifem oradakinden daha ağırdır. Fakat her umurumda Allah'a istinad ettiğim için, ümitsizliğe düşmüyorum. Oradan ayrıldıktan sonraki füyuzattan istifade etmeyi cân ü yürekten arzu ediyorum. Nâtamam kalan Otuz İki ve Otuz Üçüncü Sözler'in de itmâmına muvaffak olmanızı eltâf-ı İlâhiyeden niyaz eylerim.
Bu satırları okuduğumda bir oda cemaatimin dahi olmaması, düşünsenize yalnız oda cemaatine yirmibeşinci söze kadar okuyabilmiş halis Hulusi ağabey... Kendime baktığımda sadece bir dördüncü sözü okumakla neredeyse kendine kahramanlık çıkaracak olan ben! Ne kadar da uç noktalar...
Devam edelim:
Geniş dairede olan bir siyasi meselede dahi saatlerimizi harcayıp tartıştığımız ve bilip bilmeden, anlamadan belki taraf olup, tarafında olduğumuz cenahın zulmünü hoş gördüğümüz vakitlerimiz çok değil mi? Hane dairemizde bulunan aile fertlerimizden birisi yarın ölse acaba şunun acısını yüreğimizde hissedebilecekmiyiz "namaz kılmıyordu, keşke namaza dair bahislerden bahsedebilseydim, iblağ edebilseydim belki buna vesile olabilirdim"... siyasi meselelerle vaktimizi zayi ettik...
Bunları arz ettikten sonra yanlış anlaşılmaması için bir noktaya dikkat çekmek istiyorum: Elbette geniş dairede bir çeşit vazifelerimiz bulunabilir ve bulunacaktır. Ancak bu vazifemizin muvakkat olduğunu unuttuğumuz ne kadar da çok oluyor? Örneğin bir oy verilecek ancak bu oy-un mahiyetine dair bir sene tartışmak, mütalaa etmek çok abes değil mi sizce? Kuvvetimizi yok yere harcamak değil mi? Kalb dairemiz yetim, hane dairemiz risale-i nurlara öksüz ve aç iken, geniş daireye her daim çalışmak ve kuvvet göndermemizin bize bir mes'uliyeti yok mu?
Bu meselemizin çok uzun olacağını yazımızın başında söylemiştik. Hatırımızda bulunan diğer noktaları inşaallah sizlerin dualarıyla yazıya dökmeye muvaffak olmayı niyaz ederken yazımı risale-i nurdan şu cümle ile bitirmek istiyorum:
Hem Risale-i Nur'un has talebeleri, bakî elmaslar hükmünde olan hakaik-ı îmaniyenin vazifesi içinde iken zalimlerin satranç oyunlarına bakmakla vazife-i kudsiyelerine fütur vermemek ve fıkirlerini onlar ile bulaştırmamak gerektir. Cenab-ı Hak, bize, nur ve nûranî vazife vermiş; onlara da, zulümlü zulümatlı oyunları vermiş. Onlar bizden istiğna edip yardım etmedikleri ve elimizdeki kudsî nurlara müşteri olmadıkları halde, biz onların karanlıklı oyunlarına, vazifemizin zararına, bakmaya tenezzül etmek hatadır. Bize ve merakımıza dairemiz içindeki ezvak-ı maneviye ve envar-ı îmaniye kafi ve vafidir.
Said Nursî
Halil KARTAL
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder